Mensen die eerlijk ja antwoorden op deze vragen zijn volgens de psychologie gelukkiger dan anderen.

Psychologie

Wat als ik je zou vertellen dat je je huidige geluksniveau kunt achterhalen door een reeks vragen te beantwoorden? Volgens de wetenschap en de psychologie zijn er een aantal belangrijke indicatoren voor iemands emotionele welzijn, en die hebben te maken met de zes factoren die worden geanalyseerd door deze vragen die je eerlijk moet beantwoorden.

Is er een manier om geluk te berekenen? Het idee van een “geluksquotiënt” is geen onbekende voor deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid en psychologie, die al tientallen jaren bestuderen welke factoren de grootste invloed hebben op ons emotionele welzijn.

Dankzij deze vele onderzoeken zijn we in staat geweest om zes vragen te formuleren die alles lijken samen te vatten wat iemand nodig heeft om gelukkig te zijn.

Als je op al deze vragen ja kunt antwoorden, is de kans groot dat je jezelf beschouwt als iemand die gelukkig is, of in ieder geval de mogelijkheid heeft om gelukkiger te zijn dan degenen die op veel van deze vragen nee antwoorden. Rest ons je de eerste en belangrijkste vraag te stellen: durf je ze eerlijk te beantwoorden?

Heb je genoeg geld?

Geld brengt geen geluk, maar het kan ons in veel aspecten van het leven helpen. We leven tenslotte in een kapitalistische maatschappij. Je kunt niet veel doen zonder wat geld op zak. Harvard professor Arthur C. Brooks analyseert de relatie tussen geluk en geld aan de hand van de term “financiële zekerheid”.

Het gaat er niet om dat je veel geld hebt, een jacht kunt kopen of in een landhuis kunt wonen, maar dat je genoeg geld hebt om te doen wat je wilt doen in je leven.

Financiële zekerheid gaat dus niet over het vergaren van eindeloze rijkdom. Sterker nog, er wordt aangenomen dat geld boven een bepaald bedrag per jaar niet alleen geen geluk brengt, maar er zelfs afbreuk aan doet. De sleutel is om te leren de middelen goed te beheren en de uitgaven onder controle te houden.

Dit wordt ook bewezen door andere onderzoeken, zoals een onderzoek gepubliceerd in Psychology Today, waarin wordt geconcludeerd dat financieel welzijn meer te maken heeft met persoonlijke perceptie dan met het vergaren van geld. Met andere woorden, het hangt meer af van hoe je jezelf ziet op de sociale en economische schaal dan van wat je daadwerkelijk verdient.

Bereik je wat je wilt bereiken?

Ferran Cases, schrijver en docent gespecialiseerd in angst, stelt dat het vervullen van kleine dagelijkse verplichtingen met jezelf de persoonlijke voldoening verhoogt en bijdraagt aan geluk. Het is ongetwijfeld een indicator van mentale gezondheid en stabiliteit.

Het gaat niet echt om het stellen van grote doelen. Je hoeft de Everest niet te beklimmen of een universitair diploma te halen in de helft van de tijd. Het gaat er gewoon om dat je een evenwichtige, eerlijke en toegewijde relatie met jezelf hebt. Met andere woorden, als je je ertoe verbindt om elke dag 10 minuten te gaan wandelen, dan moet je in staat zijn om het te doen. Of als je je hebt voorgenomen om je telefoon minder te gebruiken, moet je in staat zijn om hem weg te leggen als de tijd rijp is.

Leer jij elke dag nieuwe dingen?

Mensen zijn van nature nieuwsgierig, dus het is niet verrassend dat dit een van de belangrijkste punten is voor ons geluk. Manfred Spitzer, een Duitse neurowetenschapper, stelt dat leren, naast het stimuleren van de geest, momenten van echt geluk in ieder van ons genereert. En als je onlangs hebt ervaren hoe het is om nieuwe kennis of vaardigheden te verwerven, dan weet je waar we het over hebben.

Voortdurend leren is gekoppeld aan hersenplasticiteit en een verbeterde cognitieve functie, wat aanzienlijk bijdraagt aan het emotionele welzijn. Bovendien suggereren recente studies dat het regelmatig verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden geassocieerd wordt met een hogere mate van levenstevredenheid en geluk. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom.

Heb jij betekenisvolle relaties?

De relaties en banden die we delen met anderen zijn essentieel voor onze geestelijke gezondheid. De Harvard Adult Development Study, een van de meest ambitieuze onderzoeken ooit naar geluk, onder leiding van Robert Waldinger, een eminent op het gebied van geestelijke gezondheid, concludeert dat de kwaliteit van persoonlijke relaties de grootste voorspeller is van geluk en gezondheid als we ouder worden.

En het is niet het enige onderzoek dat dit aantoont. Het nieuwste onderzoek van de Universiteit van Oxford wijst in dezelfde richting: het onderhouden van een goed netwerk van vrienden kan de levensverwachting verhogen, wat het belang van sociale connecties voor het algehele welzijn benadrukt.

Voel jij je voldaan in je dagelijks leven?

Als we het hebben over experts als het gaat om de relatie tussen geluk en levensverwachting, dan mag Dan Buettner niet ontbreken in het debat. De onderzoeker van de beroemde Blue Zones (de plaatsen met de hoogste levensverwachting ter wereld) en auteur van The Blue Zones of Happiness, suggereert dat het vinden van betekenis en voldoening in dagelijkse activiteiten fundamenteel is voor algeheel welzijn.

Dit idee wordt ondersteund door een rapport van het World Economic Forum, waarin staat dat bedrijven die een welzijnsbeleid implementeren voor hun werknemers niet alleen een hogere productiviteit bereiken, maar ook meer voldoening in hun werk. Met andere woorden, het vinden van betekenis in dagelijkse activiteiten, en vooral op het werk, lijkt de sleutel te zijn tot emotioneel welzijn.

Sommige studies op het gebied van neurowetenschappen ondersteunen dit idee ook, en suggereren dat geluk op het werk kan worden bereikt door de praktijk van vrijgevigheid. Dit staat bekend als de “keten van gunsten”. Dit verhoogt de tevredenheid onder werknemers, of ze nu de gevers of de ontvangers zijn, simpelweg door een gedeeld gevoel van doelgerichtheid.

Heb je gezonde gewoonten?

Tot slot geven verschillende onderzoeken aan dat lichamelijke en geestelijke gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. Een balans tussen beide is essentieel om gelukkig te zijn. Daarom zijn gezonde gewoontes en zelfzorg, zoals sporten, een goed dieet volgen of op een goede tijd naar bed gaan, nauw verbonden met een hoger geluksniveau.

Deze gewoonten verbeteren niet alleen de gezondheid van het lichaam, maar zorgen ook voor het vrijkomen en de chemische balans van neurotransmitters die essentieel zijn voor geluk, zoals dopamine, serotonine en endorfine.

Ik schrijf artikelen over nuttige lifehacks, waarin ik praktische oplossingen bied voor alledaagse problemen om het leven gemakkelijker en leuker te maken!

Lotus helmond