Ze blijven vaak onopgemerkt, maar veroorzaken uiteindelijk een onaangename geur in kleding. Als we de kleren na het wassen uit de wasmachine halen, merken we vaak dat ze een vieze geur hebben en we weten niet waarom. Dit komt echter door bepaalde fouten die we vaak maken en waar maar weinig mensen vanaf weten.
De meest voorkomende wasfouten die een vieze geur achterlaten
- Te veel kleding in de wasmachine stoppen: Een van de meest voorkomende fouten is om te veel kleding in de machine te stoppen, waardoor de capaciteit van de machine wordt overschreden. Op deze manier wordt de kleding samengeperst in de trommel en kunnen de zeep en wasverzachter niet goed circuleren.
- Te veel zeep of wasverzachter gebruiken: als het product te veel wordt gebruikt, lost het mogelijk niet goed op en hoopt het zich op in de stof van de kleding, waardoor deze gaat stinken.
- De wasmachine niet regelmatig schoonmaken: Veel mensen weten het niet, maar de wasmachine moet regelmatig worden schoongemaakt, net als elk ander huishoudelijk apparaat. Na verloop van tijd hopen zeepresten, wasverzachter en vuil van de kleding zich op in de machine, waardoor de kleding wordt aangetast.
- Kleding lang in de wasmachine laten: Als de was klaar is, is het belangrijk om de kleding er snel uit te halen en in de buitenlucht te laten drogen, want als je kleding lang in de wasmachine laat zitten, kan dit schimmel en onaangename geurtjes veroorzaken.
- Kleding drogen op ongeschikte plekken: Kleding drogen is net zo belangrijk als wassen, dus het is belangrijk om kleding niet op te hangen op plekken met slechte ventilatie of slecht licht, om onaangename geurtjes te voorkomen.
- Vlekken niet verwijderen voordat je kleding wast: Vlekken zoals zweet, etensresten of andere vlekken moeten worden verwijderd voordat je kleding in de wasmachine stopt, omdat deze resten vuil en andere geuren in de kleding kunnen achterlaten.
5 tips om in gedachten te houden bij het gebruik van de wasmachine
- Het filter schoonmaken: Hoewel dit voor de hand lijkt te liggen, hebben veel mensen de neiging om het te vergeten. Veel vuil hoopt zich hier op en kan je favoriete kleding beschadigen. Idealiter reinig je het na elke wasbeurt of, als dat niet lukt, één keer per week.
- Overbelading: Als je de trommel te vol vult, hebben de kleren niet genoeg ruimte om te bewegen en zich goed schoon te maken, waardoor pluisjes aan de stof blijven plakken. Laat altijd wat ruimte over in de trommel, zodat water en wasmiddel goed kunnen circuleren tussen de kleding, waardoor de kans op pluisjes afneemt.
- Voldoende zeep: Als je meer zeep gebruikt dan nodig is, kan dit leiden tot een opeenhoping van resten die ook een onaangename geur in de machine veroorzaken, vooral als het om zeep in poedervorm gaat.
- Kledingstukken scheiden op soort stof: Katoen, wol en synthetische stoffen geven sneller pluisjes af, terwijl gladdere materialen, zoals zijde of polyester, juist pluisjes aantrekken.
Eerder hebben we het gehad over het belang van de wasmachine en hoe je deze optimaal kunt gebruiken.
- We hebben gesproken over de wasmachine aanzet, een functie waarmee je het begin van een wascyclus kunt plannen.
- Daarnaast hebben we het gehad over het verborgen lipje in de wasmachine dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar essentieel is voor het onderhoud en de juiste werking van je machine.
Dit lipje helpt om de wasmachine schoon te houden en voorkomt ophoping van vuil. Het is belangrijk om dit lipje regelmatig te controleren, zodat je jouw wasmachine efficiënt en duurzaam kunt gebruiken.