Vaatwassers, koelkasten en magnetrons kunnen vocht ophopen, wat de vorming en verspreiding van micro-organismen bevordert. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?
We denken vaak dat de vuilste dingen in huis het toilet of de vuilnisbak zijn. Dit zijn dan ook plekken en voorwerpen die we gewend zijn vaak te wassen en te desinfecteren. Maar sommige veelgebruikte apparaten, waar we sommige van onze favoriete gerechten bewaren en koken, en zelfs waar we kleding en keukengerei schoonmaken, kunnen ook geplaagd worden door ongewenste bacteriën.
Het is paradoxaal dat veel van de apparaten die we gebruiken om schoon te maken, vanuit microbiologisch oogpunt vuil zijn. In feite kunnen ze verschillende micro-organismen herbergen die goed aangepast zijn om zware omstandigheden zoals detergenten en hoge temperaturen te overleven. In de meeste gevallen zijn dit gebieden die vaak worden verwaarloosd tijdens normale schoonmaakroutines, omdat ze moeilijk toegankelijk kunnen zijn. We bekijken een aantal bacteriën die in huishoudelijke apparaten kunnen voorkomen: waar houden ze zich schuil?
Bacteriën in de wasmachine
Een van de meest voorkomende problemen met wasmachines is de muffe geur die ze verspreiden. Dit komt door de ophoping van schimmel in de trommel, vooral als de deur dicht blijft na een wasbeurt. Na verloop van tijd bevordert de warme, vochtige omgeving in de wasmachine de groei van schimmel.
Volgens dit onderzoek heeft de wasmachine een geschatte gemiddelde bacteriële belasting van 21.000 CFU/cm2 in gebieden zoals de wasmiddellade en de rubberen deurafdichting. Net als bij de vaatwasser zijn de hoeveelheid en soorten microben die in de wasmachine worden aangetroffen afhankelijk van de gebruiksfrequentie, het wasprogramma – warm of koud – en het type apparaat.
Regelmatig schoonmaken is cruciaal om deze bacteriën op afstand te houden. Om dit te doen, is het aan te raden om minstens één keer per maand een warmwatercyclus te gebruiken – op ongeveer 60ºC – met azijn of een specifieke wasmachine reiniger die alle wasmiddelophopingen en geurtjes kan verwijderen. Denk eraan dat koude wasbeurten geen schimmel of bacteriën verwijderen.
Een ander advies is om de lades te verwijderen en schoon te maken met een antibacteriële doek, omdat wasmiddelresten van vorige wasbeurten kunnen leiden tot een opeenhoping van vuil als ze dagen blijven liggen. Last but not least is het aan te raden om de deur tussen wasbeurten open te laten zodat de binnenkant kan drogen en om de rubberen afdichting te reinigen met een ontsmettingsmiddel.
Vaatwasser besmetting
Het is makkelijk om te denken dat de vaatwasser geen aandacht nodig heeft als hij de vaat aan het wassen is: als het zijn taak is om schoon te maken, is hij waarschijnlijk schoon. Volgens dit onderzoek kan dit apparaat echter de ideale omstandigheden creëren voor microben zoals E.coli of Salmonella om te gedijen, ziekteverwekkers die voornamelijk in de filters en waterreservoirs te vinden zijn, vooral als er voedsel-, zeep- en vetresten zitten op plekken zoals het filter en de sproeiarmen. Bedenk dat de warme en vochtige omgeving in dit apparaat een perfecte broedplaats is voor bacteriën.
De gebruiksfrequentie van de vaatwasser en de leeftijd van het apparaat bepalen ook hoe deze verontreiniging ontstaat. Als dergelijke zones niet regelmatig worden gereinigd, kan de vaatwasser niet alleen minder effectief reinigen, maar kunnen er ook onaangename geurtjes ontstaan. Om dit te voorkomen, is het essentieel om de filters te controleren en schoon te maken, omdat water de neiging heeft om zich aan de binnenkant op te hopen, wat soms een sterke geur kan veroorzaken als het niet wordt schoongemaakt.
De koelkast: de meest vervuilde deurafdichting
De koelkast ziet er van buiten misschien schoon uit, maar van binnen is hij niet perfect – integendeel. Als we bijvoorbeeld verse producten en rauw vlees bewaren, neemt het risico toe dat het een broedplaats wordt voor schimmels, geuren en bacteriën als we het niet goed doen en als we het niet regelmatig schoonmaken en opnieuw indelen.
Volgens dit onderzoek van de Food Safety and Inspection Service van het USDA, dat keek naar de gebieden in de keuken waar de meeste ziektekiemen voorkomen, staan de koelkastladen in de top vijf van hotspots voor ziektekiemen, met name Listeria en Salmonella. Dit deel van de koelkast heeft de neiging om veel vuil en bacteriën op te hopen omdat er etensresten zoals groenten kunnen liggen die, als ze niet vaak worden schoongemaakt, vuil kunnen ophopen.
Er moet ook aandacht worden besteed aan de rubberen afdichtingen op de deuren, die zijn ontworpen om te voorkomen dat vloeistoffen of lucht ontsnappen. Hoewel deze afdichtingen een belangrijke rol spelen in het onderhoud van dit apparaat, kunnen ze ook een broedplaats worden voor schimmel, gist en zelfs bacteriën zoals E.coli of Salmonella als er niets wordt gedaan.
Dit zijn gebieden die vaak over het hoofd worden gezien bij het schoonmaken. Regelmatig schoonmaken is echter essentieel om de groei van bacteriën te minimaliseren en te zorgen voor een hygiënische keukenomgeving.
Bacteriën in de magnetron
Hoewel het er misschien niet zo uitziet, kan de magnetron ook een broedplaats voor bacteriën en ziektekiemen worden als hij niet goed wordt schoongemaakt en onderhouden. Het probleem met dit apparaat is dat er vaak voedsel op de zijkanten en bovenkant spat, wat de vermenigvuldiging van bacteriën bevordert als het niet wordt schoongemaakt.
Naast voedselresten die op de wanden of hoeken terechtkomen, draagt ook het watergehalte van het voedsel bij aan het risico op besmetting.
Ook hier is netheid de sleutel om dit te voorkomen. Als de vlekken er niet uit willen, kunnen we een bak met water en citroenschijfjes een paar minuten verwarmen. Op deze manier bevochtigt de stoom het vuil en is het gemakkelijker te verwijderen.
Vuile koffiezetapparaten
Deze kleine apparaten zijn ook een goede plek voor ziektekiemen om zich op te hopen, omdat ze een waterreservoir hebben en dus constant vochtig zijn. Volgens het onderzoek The Germiest Places in the Home van NSF International zijn koffietanks een perfecte broedplaats voor micro-organismen. Het bevestigt met name dat 50% van de geteste reservoirs schimmels en gisten bevatten en 9% colibacteriën.
Eerder hebben we al gesproken over cholesterol en hoe het van invloed kan zijn op je gezondheid.
- We hebben ook tips gegeven over het schoonmaken van keukenraampjes, zodat je keuken er altijd fris uitziet.
- Daarnaast hebben we je laten zien hoe je reinigt je vriezer voor optimale opslagomstandigheden.
- Een belangrijk onderwerp was ook hoe vuile theedoeken schoonmaken en desinfecteren als ze vies zijn, wat essentieel is voor hygiëne in de keuken.
Tot slot hebben we handige informatie gedeeld over het gebruik van een strijkijzer, zodat je kleding er keurig uitziet. Al deze onderwerpen dragen bij aan een gezonde en georganiseerde leefomgeving.