Thuis koffie branden met de air fryer: het perfecte voorbeeld van experimenteren met bruisende dranken

Nuttige tips, technologie en gadgets

Het is niet omdat we iets kunnen doen, dat we het ook moeten doen. En “met grote macht, komt grote verantwoordelijkheid”. Ja, die zin komt uit ‘Spider-Man’, maar hij is perfect van toepassing in dit geval: het eenvoudige idee om koffie te branden in een air fryer. In de wereld van koffie zijn er verschillende details en processen die plaatsvinden voordat we de bonen thuis hebben.

Het begint allemaal met de soort koffieboom die wordt geplant, dan zijn er de klimatologische omstandigheden van het plantagegebied(die leiden tot de productie van de ene of de andere koffie) en wanneer de vruchten zijn geoogst, worden ze naar de branderijen gestuurd. Daar voeren specialisten het brandproces uit en verpakken de koffie zodat we hem thuis kunnen bereiden.

Je kunt de koffie al gemalen kopen of zelf malen (dit verbetert de smaak aanzienlijk), maar traditioneel is dit het punt van koffiebereiding dat we thuis kunnen doen. Maar wat als we thuis koffie branden met een air fryer, zodat we koffie bijna vanaf nul kunnen bereiden? Het is waarschijnlijk iets wat je je nog nooit hebt afgevraagd, maar barista James Hoffman is de uitdaging aangegaan.

Wetenschap maakt zichzelf niet

Hoffman werd in 2007 uitgeroepen tot ’s werelds beste barista en heeft de afgelopen jaren content gecreëerd op YouTube. Hij kwam op het idee om een donut te infuseren om een koffie met donutsmaak te maken.

Koffiebranden is een complex proces dat je natuurlijk niet thuis kunt doen zonder de nodige machines. Ja, er zijn kleine thuisovens voor het bereiden van koffie met één dosis, maar het brandproces vereist zeer zorgvuldig afgemeten parameters van temperatuur, koeling en constante beweging, die moeilijk thuis na te bootsen zijn.

Het is natuurlijk een verspilling van energie en geld die velen van ons niet willen opbrengen, zelfs als we van koffie houden. Maar wat als we iets gebruiken dat in veel huizen al aanwezig is? Air friteuses zijn enorm populair geworden en er verschijnen steeds nieuwe modellen (wij beoordelen er veel), dus we zouden de ‘oven’ al hebben.

Hoe koffie roosteren in de air fryer.

Thuis koffie branden is veel eenvoudiger dan het berekende proces van bonen roosteren op industrieel niveau. Hoffman experimenteert met het gewoon roosteren van rauwe bonen in de air fryer, maar herhaalt het proces door de bonen in te smeren met verschillende soorten olie.

Er zijn een paar ideeën die behoorlijk vies lijken, want hij gebruikt olie van het bakken van fish & chips (niet hergebruikt natuurlijk), boter, dierlijk vet, koffieolie (ik wist niet eens dat zoiets bestond), avocado-olie en pindaolie. De bonen die je brandt met koffie worden ingesmeerd met 1% van het gewicht van de gewenste hoeveelheid (één gram olie per 100 gram koffie), goed ingesmeerd en gebakken in de oven.

Voor de bonen zonder olie verdeelt Hoffman ze direct op het rooster van de frituurpan (zonder de bodem te bedekken, want de lucht moet circuleren) en stelt een tijd in van 10 minuten bij een temperatuur van 180 graden. Hierna doe je de gebrande koffiebonen in een vergiet en schud je ze boven een ventilator om ze af te koelen zodat ze niet meer koken. In het geval van bonen met olie, omdat olie de warmteoverdrachtseigenschappen kan veranderen, kookt hij ze 15 tot 17 minuten op 190 graden.

Belangrijk tijdens het roosteren is om het deksel van de air fryer niet te openen, want dan ontsnapt er warmte. Leg de vruchten gewoon in het mandje en vertrouw op het proces.

“Doe het niet thuis.

Het resultaat van de zeven gebrande koffies is vergelijkbaar. Niet zozeer qua smaak, maar in het meest ingewikkelde om thuis na te maken: consistentie. In een professionele oven wordt het fruit continu bewogen, wat ervoor zorgt dat ze allemaal dezelfde hoeveelheid warmte krijgen, want het doel is om consistent te zijn.

Een professionele brander wil dat het product zo homogeen mogelijk is, want een paar over-geroosterde of over-rauwe bonen in een zak kunnen de ervaring verpesten. In gebrande koffie is dit iets dat er niet toe doet als het gemengd wordt met suiker in het proces, maar in koffiespecialiteiten wel.

Dit is iets waar Hoffman op wijst in zijn video en we kunnen het duidelijk zien: sommige bonen zijn veel meer gebrand dan andere. Zou dit opgelost kunnen worden? Nou, dan zou je de frituurpan moeten schudden gedurende die 17 minuten, wat ook niet zorgt voor een goede branding en ook zou tellen als cardiovasculaire oefening.

Het grappigste deel komt als hij elke koffie gaat proeven en vergelijkt met dezelfde boon, maar dan gebrand in een professionele oven. Zijn conclusies zijn duidelijk: je moet het niet thuis doen. Het is het gewoon niet waard, want de smaak zal niet goed zijn en je hebt tijd en geld verspild.

Koffie met dierlijk vet

De smaak van elke boon is anders. De boon die niet gemengd is met koffie heeft bijvoorbeeld geen zuurgraad, heeft een sterke grassige smaak en smaakt naar een geroosterde groene erwt. Het smaakt niet smerig, iets wat roosteren met frituurolie of koffieolie interessant genoeg wel doet. Volgens James geeft de koffieolie de drank een aardse smaak.

Als hij echter gaat proberen te roosteren met dierlijk vet, stopt hij en vraagt zich af of er iets mis is, om vervolgens verrast te zijn door de smaaktonen die hij vindt. Hoffman beweert dat het niet vlezig smaakt en dat het iets langer gebrand is dan de anderen… en dat het niet goed zou moeten zijn, maar dat is het wel.

Als er een espresso wordt gemaakt met deze bonen, beweert hij dat er vlezige tonen in zitten, maar dat het sappig en “leuk” is op een manier die het niet zou moeten zijn. Nu, het is geen goede koffie en waar hij duidelijk over is (en wat voor mij duidelijk is omdat het tijdens de video in me opkwam om het na te maken) is dat het niet de moeite waard is om thuis koffiebonen te branden met de air fryer.

Eerder hebben we al geschreven over Geldautomaten om Bankrekeningen te Plunderen, waarbij de risico’s van fraude en hacken benadrukt werden.

  • Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze praktijken, vooral nu in het digitale tijdperk waarin ook spamtelefoontjes en ongevraagde aanbiedingen op je mobiele telefoon steeds vaker voorkomen.

Daarnaast is het cruciaal om je energierekening in de gaten te houden, aangezien stijgende kosten een financieel risico vormen dat met de juiste voorzorgsmaatregelen kan worden beheerd.

Ik schrijf artikelen over nuttige lifehacks, waarin ik praktische oplossingen bied voor alledaagse problemen om het leven gemakkelijker en leuker te maken!

Lotus helmond