De manier waarop twee gerechten met precies dezelfde ingrediënten worden gepresenteerd, kan ervoor zorgen dat we het ene gerecht lekkerder vinden dan het andere. Hoewel de smaak het belangrijkste is, kan de manier waarop iets ons niet aanspreekt onze perceptie van smakelijkheid beïnvloeden.
Als het om vis gaat, is het mogelijk dat veel mensen, vooral de jongsten, gaan klagen als ze de filet in zicht krijgen. Grootmoeders hebben, zoals altijd, het vermogen om de situatie om te draaien en iedereen de vis te laten eten zonder te klagen, en het recept van vandaag is een heel grootmoeders recept.
De naam van dit gerecht klinkt voor sommigen misschien als “ouderwets” eten, maar het is zeker de moeite waard om het eens te proberen, want het is niet alleen heel gemakkelijk te maken, het is ook perfect voor elke gelegenheid omdat het zo aantrekkelijk is.
Een recept van Franse oorsprong
Popietas zijn filets, meestal visfilets, gevuld met iets eenvoudigs, zoals een gebakken groente, en opgerold als een flamenquín. Deze rolletjes worden gekookt in een bouillon of gebakken en geserveerd met een eenvoudige saus.
Ze vinden hun oorsprong in de paupiètes die typisch zijn voor de Franse keuken, maar zijn populair geworden in andere keukens zoals Spanje. Het is een veelzijdig recept, omdat het met verschillende soorten vis en vullingen gemaakt kan worden, zoals heek, schartong, tong…
Voor het recept van vandaag hebben we gekozen voor een eenvoudige versie, met bevroren heekfilets en ingrediënten die gemakkelijk te vinden zijn in elk huis en, als ze niet beschikbaar zijn, kunnen worden vervangen door andere. De verse spinazie kan bijvoorbeeld vervangen worden door gekookte broccoli; de roomkaas kan vervangen worden door kleine porties kaas; of de tarwebloem kan vervangen worden door maïszetmeel als een glutenvrije versie nodig is.
Met de voorgestelde ingrediënten is het recept laag in calorieën, slechts 290 kcal per portie, omdat het een combinatie is die heel weinig vet levert – ongeveer 12 gram per portie – heel weinig koolhydraten – nauwelijks 7 gram per portie – maar een royale portie van ongeveer 30 gram eiwit.
Ingrediënten voor het maken van heekpopietas
- Bevroren heek, 4 filets van 150 – 200 g
- 150 g verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 100 g smeerbare kaas van het type Philadelphia
- 1 eetlepel citroensap
- 80 ml witte wijn
- 200 ml visbouillon
- 1 el boter
- 20 g tarwebloem
- Zout naar smaak
- Gemalen zwarte peper naar smaak
Stap 1
Laat de heekfilets ontdooien door ze enkele uren in de koelkast te leggen of door ze in een hermetisch afgesloten zak in koud water te dompelen. Droog ze na het ontdooien goed af met absorberend papier en zet ze apart.
Stap 2
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de fijngehakte knoflook lichtbruin. Voeg de spinazie toe en bak tot het volume is afgenomen en het vrijgekomen vocht is verdampt. Haal van het vuur, laat afkoelen en meng met de smeerkaas. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3
Verdeel over elk van de heekfilets, breng op smaak met zout en peper en leg een deel van het spinaziemengsel in het midden. Rol de filets op tot cilinders (popietas) en zet ze vast door ze vast te binden met keukentouw of tandenstokers.
Stap 4
Leg de popietas in een ovenschaal. Giet de witte wijn, visbouillon en citroensap erover. Dek af met aluminiumfolie en bak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Stap 5 Bak de vis 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Terwijl de popietas bakken, maak je de saus. Smelt de boter in een kleine steelpan en voeg de bloem toe onder voortdurend roeren om een roux te vormen. Wanneer de popietas klaar zijn, zet je ze opzij en recupereer je het kookvocht en voeg je dit beetje bij beetje toe aan het boter- en bloemmengsel, terwijl je goed roert tot je een homogene saus (velouté) bekomt.
Stap 6
Serveer de heekpopietas warm, badend in de saus en vergezeld van een garnituur die complexe koolhydraten levert om het gerecht in balans te brengen.
Wat te serveren bij de popietas voor een uitgebalanceerd diner
Aangezien de heekpopietas voornamelijk eiwitten leveren, kunnen we het diner aanvullen met een bijgerecht dat complexe koolhydraten levert die bijdragen aan een verzadigd gevoel. Hier zijn enkele suggesties:
- Quinoa en groentesalade. Gekookte quinoa, tomaat, komkommer, rode ui en een dressing van citroen en olijfolie. Een optie zou deze quinoa tabbouleh kunnen zijn.
- Gekookte aardappel met olijfolie. Het kan nooit kwaad om te onthouden hoe handig een gekookte aardappel met een beetje olijfolie erop is.
- Groenten gestoomd, gegrild of geroosterd in de airfryer. Gestoomde broccoli, wortels en sperziebonen, op smaak gebracht met zout en een kneepje citroen.
- Snelle spinazie en avocadosalade. Verse spinazie, avocadoplakjes, walnoten en een lichte vinaigrette.
- Bruine rijst met een vleugje kurkuma en zwarte peper. Zilvervliesrijst gekookt met een snufje zout, kurkuma en zwarte peper voor kleur en smaak.
- Gegrilde groenten. Aubergine, courgette, ui, paprika in reepjes gebakken op de bakplaat met een vleugje zout en olijfolie.
- Geroosterde zoete aardappelen. Plakjes zoete aardappel gegaard in de oven of air fryer met kruiden zoals rozemarijn of tijm.
- Lichte crème van courgette en prei soep. Gekookte en gepureerde courgette en prei met groentebouillon en een vleugje Parmezaan.
- Crème van wortel en gember. Wortelen gekookt in groentebouillon met een vleugje verse gember, alles gepureerd tot een lichte en aromatische soep. Een andere meer uitgebreide optie is deze wortel-gemberpuree.
Eerder hebben we het gehad over het gebruik van bakpapier om de citroenschil gemakkelijk te verwerken in recepten.
- We hebben ook gesproken over het bereiden van heerlijke inktvissen, een volwaardig ingrediënt in veel mediterraanse gerechten.
- Voor de liefhebbers van de air fryer hebben we enkele recepten om het meeste uit je air fryer te halen, zodat je iedere maaltijd kunt verfrissen met gezond en knapperig voedsel.
- Daarnaast kun je leren hoe je maak je citroenijs voor een verkwikkende traktatie.
Tot slot hebben we tips gedeeld voor het bereiden van een smakelijk avondeten, perfect voor het hele gezin.