Iedereen heeft zijn eigen methode, maar dit zijn de beste manieren om fruit en groenten te desinfecteren

Recepten

Koken is niet alleen voedsel bereiden, geweldige recepten maken of kruiden combineren om een unieke smaak te krijgen. In de keuken moet je ook goed schoon zijn, zelfs voordat je het eten klaarmaakt.

Een van de manieren waarop je voor jezelf en je eten kunt zorgen, is door voedsel te ontsmetten, vooral fruit en groenten. Dat klopt, de groenten die je in huis hebt moeten gedesinfecteerd worden voordat je ze in je lichaam stopt, en misschien wist je dat niet.

Waarom je voedsel moet desinfecteren voordat je het eet

Om gezondheidsredenen is het noodzakelijk om je groenten en fruit te desinfecteren voordat je ze eet. Als je fruit op de markt of in de supermarkt koopt, kan het besmet zijn omdat het tijdens de groeifase aan veel micro-organismen wordt blootgesteld. Bovendien komen ze van het veld naar je huis door vele handen, waardoor het risico op besmetting toeneemt.

Groenten en fruit kunnen besmet zijn door grond, water, meststoffen of door contact met andere mensen. De consumptie van besmet voedsel kan door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken .

Pathogenen

Mogelijke oorsprong

Aeromonas spp.

Alfalfakiemen, asperges, broccoli, bloemkool, sla, paprika.

Bacillus cereus

Spruiten van verschillende soorten.

Escherichia coli 0157:H7

Kool, selderij, koriander, sla, ananas, appelcider, luzernescheuten

Listeria monocytogenes

kool, komkommer, aardappel, radijs, eetbare paddenstoelen, tomaten en andere groenten

Salmonella spp.

Tomaat, luzernescheuten, bloemkool, selderij, aubergine, paprika, meloen, watermeloen, sla, radijs en diverse groenten

Clostridium botulinum

Gehakte kool

Shigella spp.

Peterselie, bladgroenten, sla

Cryptosporidium spp.

Appel cider

Cyclospora spp.

Framboos, basilicum, sla

Hepatitis A

Sla

Met andere woorden, als je je voedsel niet goed desinfecteert, kun je maag- en darmziekten krijgen. En verschillende van de belangrijkste ziekteverwekkers staan in het kader hierboven.

Wat zijn de beste manieren om voedsel te desinfecteren?

Er zijn verschillende oplossingen die worden aanbevolen door de Pan American Health Organization (PAHO) en Profeco:

  • Colloïdaal zilver: Zilver in colloïdale vorm is effectief in het doden van verschillende bacteriën.
  • Gechloreerde verbindingen: Deze bevatten verbindingen zoals natriumhypochloriet, natriumchloraat en chloordioxide, die de celwand van micro-organismen aantasten, maar een residueel effect hebben dat herbesmetting kan voorkomen. Volgens veel experts is dit een van de beste manieren om je voedsel te desinfecteren.
  • Ontsmettingstabletten: Deze zijn ook gemaakt op basis van chloor (natriumdichloorisocyanuraat) en worden gekenmerkt door hun bruisende werking die inwerkt op micro-organismen.
  • Ontsmettingsmiddelen: Je hoeft je alleen zorgen te maken over de werking van hun formule op het oppervlak van de groente, evenals andere ingrediënten die het water verzuren. In feite zou de combinatie van de zuurgraad van het water met het reinigingsmiddel (oppervlakteactieve stof) de ziektekiemen op de groente moeten doden.
  • Citrusextracten: Een zelfgemaakte oplossing zijn citruszaadextracten en organische zuren, omdat deze een kiemdodende werking hebben op een grote verscheidenheid aan micro-organismen.

Ik schrijf artikelen over nuttige lifehacks, waarin ik praktische oplossingen bied voor alledaagse problemen om het leven gemakkelijker en leuker te maken!

Lotus helmond