Het is een dagelijkse routine geworden om de tandenborstel naast de wastafel te leggen, zodat we niet in lades hoeven te zoeken naar iets dat we meerdere keren per dag gebruiken. De badkamer zit echter vol bacteriën, dus dit is misschien niet de beste optie.
Zorg er eerst voor dat u weet hoe vaak u de tandenborstel of, in het geval van elektrische tandenborstels, de opzetborstel moet vervangen. De meeste tandartsen adviseren om de opzetborstel om de 90 dagen te vervangen of zelfs eerder, afhankelijk van of u uw tanden meer dan twee keer per dag poetst of langer dan twee minuten. Deze gewoonte is te wijten aan slijtage van de borstelharen van de opzetborstel, waardoor deze minder efficiënt wordt in het schoonhouden van de tanden.
Maar hoe schoon onze tanden ook zijn, de hoeveelheid bacteriën in een badkamer kan alarmerend zijn. Onderzoek van de Northwestern University in Illinois (VS) heeft aangetoond dat tandenborstels vol virussen zitten. Door 34 tandenborstels en 92 douchekoppen te onderzoeken, vonden ze meer dan 600 verschillende virussen.
De perfecte plek om je tandenborstel te bewaren en ziektes te voorkomen
Dus als de badkamer zoveel bacteriën bevat , moet je ze dan ergens anders bewaren? Hoewel wetenschappers duidelijk zijn dat de meeste microben gedijen in een vochtige omgeving, betekent dat niet dat we onze tandenborstel ergens anders in huis moeten bewaren.
De eerste aanbeveling volgens tandartsen is dat u niet alle tandenborstels van het gezin in hetzelfde glas moet bewaren, omdat de borstelharen elkaar zouden kunnen raken. Bovendien moet de tandenborstelhouder schoon en droog worden gehouden, zo ver mogelijk weg van vocht, dus uit de buurt van de gootsteen. Verplaats het glas daarom gewoon naar een kastje in de badkamer. Op deze manier is het ook zo ver mogelijk weg van het toilet, ook een van de plekken waar de meeste bacteriën vandaan komen.
@farmaceuticofernandez Elige bien dod e guardas el cepillo de dientes #farmaceuticofernandez #farmaceutico #aprendecontiktok #salud #farmacia
Om deze fase van ‘desinfectie’ van onze tandenborstel af te ronden, is het noodzakelijk om na elk gebruik over te gaan tot een goede reiniging van de tandenborstel.
- Spoel de tandenborstel in water om voedsel, tandpasta en speeksel te verwijderen.
- Vul een glas warm water en voeg wat mondwater toe. Laat het een paar minuten staan.
- Spoel het nogmaals af onder stromend water om het mengsel met het mondwater te verwijderen.
- Droog de borstelharen door de borstel in de lucht te schudden.
Rechtop en zonder dop
De meeste experts zijn het erover eens dat het niet goed is om je tandenborstel op te bergen met een dop. Het is immers nog steeds een gesloten doosje dat vervuild kan raken door vocht. Daarom raden ze het gebruik ervan alleen aan tijdens het transport.
Daarnaast benadrukken artsen Raúl González-García en Jesús Sastre Pérez van het Hospital Universitario Nuestra Señora del Rosario dat het belangrijk is om de tandenborstel verticaal te plaatsen, zodat deze zijn vocht afgeeft en niet in contact komt met andere tandenborstels. Dit voorkomt de overdracht van micro-organismen.
Daarom is het noodzakelijk om de tandenborstel om de 90 dagen te vervangen en deze op een schone, vochtvrije plek te bewaren, uit de buurt van het toilet, rechtop en zonder dop. Op deze manier worden bacteriën weggehouden en wordt de mond schoon gehouden, waardoor virussen worden voorkomen.