De netheid van dit instrument is erg belangrijk en sommige gebruikers gebruiken bepaalde instrumenten om het minder vuil te maken.
De airfryer is een van de belangrijkste kookopties geworden voor Nederlands. Veelzijdigheid, gemak en vooral een gezondere optie dan traditioneel frituren hebben ervoor gezorgd dat dit element steeds meer aanwezig is in Spaanse huizen. De grote verdienste is dat er minder olie nodig is en dat er zelfs helemaal geen olie meer nodig is bij het koken.
De lijst van voedingsmiddelen die met de airfryer kunnen worden bereid is erg lang en biedt zelfs ruimte voor innovatie. Voor de hygiëne is het belangrijk om de air fryer schoon te maken, omdat vet of sterk gekruid voedsel resten kan achterlaten in het mandje en in het apparaat. Als ze niet meteen worden schoongemaakt, kunnen deze deeltjes blijven plakken en het schoonmaken bemoeilijken. De truc met een glas water om de air fryer moeiteloos schoon te maken is een van de handigste.
Dit element is misschien niet gunstig voor luchtfriteuses.
Om hem niet zo vaak te hoeven wassen of gewoon om het wassen makkelijker te maken, gebruiken veel huishoudens een aantal technieken die ervoor zorgen dat het vet minder snel in de friteuse terechtkomt. Een van de meest gebruikte technieken is iets heel eenvoudigs: aluminiumfolie of bakpapier op de bodem van de friteuse leggen, zodat er geen vlekken op de friteuse komen. Sommige mensen wikkelen de producten ook in. Experts zijn het echter niet helemaal eens met dit gebruik en leggen uit dat het schadelijk kan zijn.
Drie redenen waarom het niet aan te raden is om bakpapier of aluminiumfolie in de airfryer te gebruiken
Sommige specialisten roepen op om geen bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken bij het koken in de airfryer. Phillips, een van de merken die dit type kooktoestel produceert, raadt om drie redenen aan om het niet te gebruiken:
We raden je aan
- Door de bodem van een mandje af te dekken, wordt de luchtstroom in de airfryer verminderd. Dit vermindert de kookprestaties van de friteuse.
- Door bakpapier of aluminiumfolie op de bodem van de pan te leggen waar vet en vuil zich ophopen, wordt de luchtstroom onderbroken en krijg je geen goed bakresultaat.
- Als u bakpapier of aluminiumfolie zonder voedsel in de air fryer legt, kan het verwarmingselement dit naar binnen zuigen en aanbranden.
De air fryer werkt door hete lucht op hoge snelheid te laten circuleren en elke obstructie kan de prestaties van het apparaat en de kwaliteit van het voedsel negatief beïnvloeden. Zelfs als het helpt om het schoon te maken, is het niet effectief.
Bakpapier kan tot een ramp leiden
Een van de aanbevelingen van de experts is om geen bakpapier of aluminiumfolie in de airfryer te leggen zonder voedsel, omdat het verwarmingselement het kan opzuigen en ervoor kan zorgen dat het gaat verbranden. Dit gebeurt omdat het papier met de luchtstroom mee kan bewegen en in contact kan komen met de verwarmingselementen, wat vonken kan veroorzaken die, als ze niet op tijd worden gestopt, een ernstige brand kunnen veroorzaken. Bakpapier is gemakkelijker aan te steken.
Aluminiumfolie in de airfryer kan in dit geval nuttig zijn.
Het is niet altijd schadelijk om het te gebruiken, er is een geval waarin het nuttig kan zijn, zoals Hamilton Beach, een andere fabrikant, uitlegt. “Voedsel dat niet kan worden omgedraaid, moet mogelijk licht worden afgedekt met folie als het te gaar is”, leggen ze uit op hun website. Dit betekent dat ze kunnen worden afgedekt om te voorkomen dat ze aan de bovenkant verbranden, waarbij de folie stevig wordt vastgemaakt zodat het niet wegwaait, zodat de rest van het voedsel niet gaar wordt.