Rozemarijn is veel meer dan alleen een aromatisch kruid: naast zijn therapeutische en culinaire eigenschappen wordt het ook gebruikt in aromatherapie.
Rozemarijn, een aromatische struik die praktisch onmisbaar is vanwege zijn eigenschappen als smaakmaker voor gerechten zoals vlees of de beroemde paella, behoeft weinig introductie. Rozemarijn is echter veel meer dan een eenvoudige smaakmaker: zijn eigenschappen gaan verder dan gastronomie, want het is een prachtig medicinaal kruid en de dampen ervan worden zelfs gebruikt.
Rozemarijn of Labiatae is een oude bekende in de geschiedenis van de mensheid, die al sinds de oudheid wordt gebruikt voor zijn medicinale doeleinden, die later in onze keukens zijn blijven hangen. Hier bespreken we de minder bekende eigenschappen van rozemarijn voor je gezondheid en je huis.
De oorsprong van deze aromatische struik ligt in het Middellandse Zeegebied, waarschijnlijk in het westen en de Kaukasus, hoewel hij overal ter wereld als sierplant wordt gekweekt. Hij groeit aan de kust en in laaggebergte, voornamelijk op kalkrijke bodems en meestal samen met het bovenstaande. In de Comunitat Valenciana is het overvloedig aanwezig, hoewel voornamelijk in bergachtige gebieden, droge gronden en ravijnen.
Rozemarijn heeft veel eigenschappen naast zijn culinaire eigenschappen.
Als we het hebben over de therapeutische en farmacologische eigenschappen, dan is de lijst met eigenschappen uitgebreid dankzij het feit dat het rijk is aan actieve ingrediënten. De olie is effectief als pijnstiller en bij ontstekingen veroorzaakt door artrose.
Gewreven is het een goed stimulerend middel voor de hoofdhuid en als aftreksel heeft het antitussieve eigenschappen en verlicht het darmkrampen. Het heeft antiseptische en helende eigenschappen, het bevordert de bloedsomloop en de spijsvertering en volgens een proefschrift van de Miguel Hernández Universiteit kan het helpen bij de behandeling van darmkanker.
Daarom worden de bloemen en bladeren gebruikt in verschillende medicinale bereidingen, maar het kan ook thuis worden gebruikt door simpelweg rozemarijntakken te koken.
Want rozemarijn is een echte ster in aromatherapie. Ten eerste omdat het onaangename geurtjes kan elimineren door de lucht te zuiveren, die schoner wordt dankzij de desinfecterende eigenschappen. Het heeft ook ontspannende en stressverminderende eigenschappen en zijn aroma is nuttig om lichaam en geest te doen herleven en intellectuele functies te activeren.
Probeer het dus niet alleen in je gerechten en in sommige medicijnen en therapeutische producten voor je gezondheid, maar kook het ook om thuis van de eigenschappen te profiteren.