De schil van citroenen en andere citrusvruchten is een perfecte component om smaak toe te voegen aan allerlei zoete en hartige gerechten. Het raspen van deze vruchten kan echter een vervelend proces worden, vooral vanwege de hoeveelheid schil die vast komt te zitten in de gaatjes van de rasp en die we meestal verspillen omdat het vaak moeilijk te verwijderen is.
Om te voorkomen dat dit je overkomt, heeft het Instagram-profiel @cateringdeluz een video gedeeld waarin ze een eenvoudige truc delen die het proces van het schillen van citroenen en andere citrusvruchten optimaliseert en vergemakkelijkt, waarvoor je alleen een stuk bakpapier nodig hebt.
De truc zodat de schil van citroenen en andere vruchten niet aan de rasp blijft plakken
“Bij het raspen van citroen kun je je geduld verliezen, omdat de schil altijd aan de rasp blijft plakken”, begint de uitleg in de video. Om dit te voorkomen raadt Catering de Luz aan om een stuk bakpapier van dezelfde grootte als de rasp op het oppervlak van de rasp te leggen.
Vervolgens moet je de citroen raspen op de rasp, maar met het bakpapier tussen de vrucht en de rasp zelf. Verwijder daarna gewoon het bakpapier en alle schil kan gemakkelijk worden opgevangen, “zonder ook maar één druppel te verspillen en de rasp zal zo schoon zijn als een fluitje van een cent”, beloven ze.
Om deze truc praktisch te laten zijn, moet je er echter voor zorgen dat het papier niet ook raspt. Daarvoor heb je er een nodig met een geschikte dikte, zodat de filamenten van de rasp de schil van het fruit kunnen losmaken, maar zonder dat er stukjes van het papier zelf worden geraspt.
Met deze methode hoef je niet te vechten tegen de resten citroenschil die vast komen te zitten in de gaatjes van de rasp. Op deze manier kun je de schil van citrusvruchten optimaal benutten voor je desserts, salades en andere gerechten waaraan je een vleugje smaak wilt toevoegen.
Als je citrusvruchten zoals citroen, limoen of sinaasappel raspt, moet je er rekening mee houden dat je alleen de schil moet raspen zonder het witte gedeelte tussen de schil en het vruchtvlees zelf te raspen, omdat dit witte gedeelte een bitterheid toevoegt die niet erg interessant is voor gerechten.
Een andere truc die je misschien niet kent, is dat als je een citrusvrucht gaat eten – bijvoorbeeld een sinaasappel om een sapje van te maken of een citroen om het sap over een vis te sprenkelen – je deze kunt schillen en de schil kunt invriezen, zodat je deze later in andere gerechten kunt gebruiken.