Als je op vakantie gaat en niemand hebt om je planten water te geven , kun je een ingenieus druppelirrigatiesysteem maken met deze zelfgemaakte truc.
Als plantenliefhebbers zijn we er altijd op uit om onze planten te beschermen en ze voldoende water te geven om hun levenskwaliteit te garanderen. Met een eenvoudige zelfgemaakte truc kun je je planten water geven zonder ter plaatse te zijn en hoef je je geen zorgen te maken als je een paar dagen op vakantie gaat.
Het is altijd belangrijk om de watergeefspecificaties van je planten te onderzoeken om te voorkomen dat ze verdrinken of te veel water krijgen. Een van de meest efficiënte en voordelige bewateringssystemen voor planten is druppelbevloeiing. Je kunt een druppelirrigatiesysteem maken van gerecycled materiaal dat je thuis hebt liggen en dat je op het punt staat weg te gooien.
Zelfgemaakte plantentruc: hoe druppelirrigatie werkt en hoe je er een kunt maken van flessen
In het tijdschrift Ecología Verde laat bioloog Javier Sánchez zien hoe je een druppelirrigatiesysteem voor onze planten kunt maken met een zelfgemaakte recycle-truc.
Het druppelirrigatiesysteem is een van de meest effectieve manieren om planten te irrigeren. Het gebruik van dit type systeem is ideaal voor droge omgevingen en tuinen en dorre gebieden. Bovendien zorgen druppelirrigatiesystemen voor een gelijkmatige bewatering van de plant en besparen ze water.
Het druppelirrigatiesysteem leidt het water direct naar de wortels van de plant, langzaam en over een lange periode, zodat er geen water wordt verspild en de wortels niet verdrinken. Het is een handig, goedkoop en effectief systeem.
Over een paar dagen ga ik op vakantie en ik heb niemand om mijn planten en tuin bij achter te laten, daarom heb ik besloten om een zelfgemaakte bewateringstruc te maken waarbij ik ook plastic flessen hergebruik en een aanzienlijke hoeveelheid water bespaar.
Materialen voor deze zelfgemaakte bewateringstruc
Er zijn veel manieren om een zelfgemaakt druppelbewateringssysteem te maken. Vandaag ga ik je vertellen hoe je het met een fles kunt doen en hoe je het op twee verschillende manieren kunt gebruiken, afhankelijk van de grootte van je tuin.
Voor deze zelfgemaakte truc heb je hergebruikte materialen nodig die je waarschijnlijk wel in huis hebt:
- Een plastic fles. Hoe groter de fles, hoe beter, en hoe groter de bewateringscapaciteit.
- Een scherp voorwerp zoals een schaar of een mes.
- Een stoffen koord, optioneel.
- En natuurlijk water, om water te geven.
Stap voor stap: hoe planten water geven met een zelfgemaakte flessentruc
Hieronder deel ik twee varianten voor dit bewateringssysteem of zelfgemaakte plantentruc met gerecycled materiaal.
- Bij de eerste optie maak je kleine gaatjes in het deksel van de fles, snij je de bodem eraf en steek je de fles ondersteboven in de tuinaarde of potplanten. Vervolgens vul je de fles met water en het systeem doet gewoon zijn werk als je niet thuis bent,
- Voor de tweede optie heb je ook de fles nodig. Maak een klein gaatje in het deksel, ongeveer de diameter van het snoer. Steek het koord in het gat en vul de fles met water. Richt het uiteinde van het koord op de plant( en ) en laat ze uit zichzelf hydrateren.
Eerder hebben we geschreven over wanneer en hoe snoei je je rozenstruik, een essentiële stap voor het behoud van gezonde rozen.
- We hebben ook tips gedeeld over een plant die deze winter het best bestand is tegen de kou, zodat je tuin er ook in de winter mooi uitziet.
- Daarnaast hebben we besproken welke planten en fruitbomen die tussen januari en februari gesnoeid moeten worden, om optimale groei te bevorderen.
- Verder hebben we de voordelen van een medicinale plant bij uitstek toegelicht, die gezond is voor het lichaam.
Tot slot hebben we uitgelegd hoe je eierschalen kunt gebruiken in je tuin voor extra voedingsstoffen. Al deze onderwerpen kunnen je helpen bij het verzorgen van je tuin en planten!