Als dit je wachtwoord is, moet je het onmiddellijk veranderen, je gegevens kunnen in gevaar zijn.

Nuttige tips, technologie en gadgets

Eenvoudige wachtwoorden of wachtwoorden gebaseerd op persoonlijke gegevens verhogen het risico op online diefstal van informatie.

De beveiliging van online accounts is essentieel om persoonlijke en financiële gegevens te beschermen. Deskundigen zeggen echter dat er nog steeds zwakke en voorspelbare wachtwoorden worden gebruikt, waardoor het voor cybercriminelen makkelijker wordt om hun werk te doen.

Verjaardagsdata, namen van huisdieren of favoriete sportteams zijn slechts enkele van de meest gebruikte gegevens, waardoor gebruikers een makkelijk doelwit zijn voor cyberaanvallen. Als je wilt voorkomen dat je slachtoffer wordt van gegevensdiefstal, moet je de bijbehorende risico’s kennen en best practices toepassen.

Zwakste wachtwoorden: veelgemaakte fouten bij het kiezen van wachtwoorden

Namen van huisdieren, verjaardagen, favoriete voetbalteams of zelfs thuisadressen zijn enkele van de meest voorkomende keuzes die gebruikers maken bij het aanmaken van wachtwoorden.

Het zijn echter juist deze gegevens die aanvallers als eerste proberen wanneer ze toegang proberen te krijgen tot een account.

Volgens beveiligingsbureau WeLiveSecurity blijven eenvoudige wachtwoorden bovenaan de lijsten van meest gebruikte wachtwoorden wereldwijd staan. Wachtwoorden zoals “12345″ of ‘wachtwoord’ behoren tot de populairste, waaruit blijkt dat veel mensen het belang van een sterk wachtwoord nog steeds onderschatten.

“Er zijn studies die aantonen dat wanneer mensen gedwongen worden om hun wachtwoorden vaak te veranderen, ze er niet te veel over nadenken” geeft het eerder genoemde bureau aan.

Sociale netwerken: een goudmijn voor cybercriminelen

Sociale netwerken maken het gemakkelijk om persoonlijke gegevens te verzamelen, waardoor criminelen belangrijke informatie kunnen verkrijgen om wachtwoorden te raden.

Berichten met verjaardagen, namen van familieleden of zelfs verwijzingen naar bezochte plaatsen kunnen worden misbruikt voor brute-force aanvallen, waarbij aanvallers meerdere combinaties proberen totdat ze het juiste wachtwoord hebben.

Daarnaast kunnen openbare gegevens zoals adressen of ID-nummers ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot e-mailaccounts, sociale netwerken en bankdiensten.

Hoe maak je sterke wachtwoorden en bescherm je je accounts?

Om het risico op gegevensdiefstal te verkleinen, raden experts aan om goede praktijken te gebruiken bij het maken van wachtwoorden, zoals:

  • Vermijd het gebruik van gemakkelijk toegankelijke persoonlijke informatie.
  • Kies voor volledige zinnen in plaats van eenvoudige woorden of cijfers.
  • Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
  • Herhaal wachtwoorden niet bij verschillende diensten.
  • Schakel twee-factor authenticatie (2FA) in om een extra beveiligingslaag toe te voegen.

Uit een onderzoek van Google blijkt dat zes van de tien volwassenen in de VS persoonlijke namen of datums gebruiken in hun wachtwoorden, een praktijk die ten koste van alles moet worden vermeden om gegevensbescherming te garanderen.

Het gebruik van een wachtwoordzin, gecombineerd met extra beveiligingsmechanismen, is de beste manier om de toegang tot digitale accounts te beschermen en te voorkomen dat cybercriminelen gevoelige gegevens in handen krijgen.

Volgens WeLiveSecurity: “het is te verkiezen boven een eenvoudige wachtwoordzin, en het toevoegen van een extra beveiligingslaag door het inschakelen van twee-factor authenticatie op elke beschikbare dienst zou de norm moeten zijn”.

Ik schrijf artikelen over nuttige lifehacks, waarin ik praktische oplossingen bied voor alledaagse problemen om het leven gemakkelijker en leuker te maken!

Lotus helmond