Als je aardappelen hebt gekookt, gooi het kookwater dan niet weg want het is een schat: 5 manieren om er het beste van te maken

Recepten

Het resulterende water heeft meerdere eigenschappen en kan thuis worden gebruikt, waardoor je geld bespaart omdat je geen andere producten hoeft te kopen.

Cooking pot with boiling potatoes on electric stove

We hebben ontdekt dat er veel kleine gewoontes zijn die we in onze dagelijkse routine kunnen implementeren en die ons helpen om een paar euro te besparen. Veel van deze gebaren blijven vaak onopgemerkt en een goed voorbeeld is het voordeel dat kan worden verkregen door het water te hergebruiken dat wordt gebruikt om aardappelen te koken.

Deze vloeistof, die vaak in de gootsteen verdwijnt, is eigenlijk een waardevolle bron waarvan veel mensen zich niet bewust zijn. Als je aardappelen hebt gekookt, gooi het kookwater dan niet weg, want het is een schat aan mogelijkheden.

5 praktische toepassingen voor aardappelkookwater.

Het water dat overblijft na het koken van aardappelen heeft talloze toepassingen. De aardappel is een economisch voedingsmiddel met een grote voedingswaarde, zo veel zelfs dat volgens de Chileense website MundoAgro deze knol medicinale eigenschappen, topische voordelen en energetische kwaliteiten heeft.

Maar dit is niet het einde van zijn mogelijkheden. Elke keer dat je deze knol bereidt, heb je een uitgelezen kans om hem een nieuwe bestemming te geven die je huishoudhuishouding ten goede komt. Net als het water van het koken van pasta of zelfs de aquafaba van ingeblikte groenten, is de vloeistof die overblijft van aardappelen een ongelooflijke bondgenoot voor meerdere taken thuis. Hier zijn vijf manieren om het te gebruiken met uitstekende resultaten.

  1. Het kookvocht van aardappelen kan worden gebruikt als een dagelijkse drank, omdat het nierstenen helpt oplossen. Bovendien zorgt de opmerkelijke hoeveelheid fenolische verbindingen voor antioxiderende eigenschappen die de gezondheid ten goede komen.
  2. Wanneer aardappelen gekookt worden in veel water, worden sommige van hun essentiële voedingsstoffen overgedragen aan de vloeistof. Deze mineralen in het kookwater zijn ideaal om je tuin, balkon of kamerplanten te voeden. Het is echter belangrijk om geen zout toe te voegen tijdens het koken, omdat dit schadelijk kan zijn voor je planten.
  3. Je kunt kokend aardappelwater ook gebruiken als een natuurlijk afweermiddel tegen bladluizen en ander ongedierte. Door aardappelen in de schil te koken, bevat de vloeistof solanine, een stof die werkt als een biologisch bestrijdingsmiddel, waardoor je planten op een milieuvriendelijke manier ongediertevrij blijven.
  4. Een ander praktisch gebruik van aardappelkookwater is als natuurlijke pijpenreiniger en ontvetter. Dankzij het zetmeel dat het bevat, werkt deze vloeistof als een vetoplosser. Om een leiding te ontstoppen, giet je er heet kookwater in; de combinatie van de temperatuur en het zetmeel vergemakkelijkt het proces.
  5. Tot slot kun je glaswerk schoonmaken met koud kokend water. Bevochtig een doek met deze vloeistof, wrijf ermee over het glasoppervlak en veeg de resten weg met een microvezeldoek bevochtigd met schoon water. Het is zelfs handig voor autoruiten, omdat het zetmeel helpt vocht af te stoten.

Zoals je kunt zien, heeft het hergebruiken van water van kokende aardappelen talloze toepassingen en kan het je ook helpen om een paar euro’s te besparen omdat je sommige specifieke producten die het vervangt, niet hoeft te kopen.

Ik schrijf artikelen over nuttige lifehacks, waarin ik praktische oplossingen bied voor alledaagse problemen om het leven gemakkelijker en leuker te maken!

Lotus helmond