Toen ik voor het eerst een luchtfriteuse uitprobeerde, had ik twijfels. Maar met elk gerecht realiseerde ik me hoe fijn het is om met minimale olie te koken. Knapperige frietjes en kippenvleugels verrasten me met hun smaak! Het belangrijkste is om de aanbevolen temperatuur niet te overschrijden.
Experts waarschuwen dat hoge temperaturen giftige en mogelijk kankerverwekkende stoffen kunnen genereren Het is het huishoudelijke apparaat in de mode en is erin geslaagd om de keukens van miljoenen Spanjaarden te veroveren. De zogenaamde luchtfriteuses zijn het “must-have” keukengerei geworden voor mensen die gezond, goedkoop en zonder grote culinaire vaardigheden willen eten. Het is echter belangrijk om te weten hoe ze werken en niet de fout te maken te denken dat elk gerecht dat erin wordt bereid goed is voor je gezondheid.
“De kooktechniek is, ondanks de naam, te vergelijken met bakken in plaats van frituren,” zegt Samara Palma, lid van de afdeling Voeding van de Spaanse Vereniging voor Endocrinologie en Voeding (SEEN). Vergeleken met een traditionele frituurpan “is het belangrijkste voordeel echter de kleinere hoeveelheid olie die wordt gebruikt bij het frituren, in het algemeen, in alle voedingsmiddelen. We hebben het over een besparing van 25% tot wel 90% op de gebruikte olie. Uiteindelijk is het nog steeds een oven die, omdat hij kleiner is, sneller gaart omdat de temperatuur eerder bereikt kan worden. We stimuleren dus minder vetabsorptie bij luchtfrituren in vergelijking met dompelfrituren”, zegt Giuseppe Russolillo, lid van de Algemene Raad van diëtisten-voedingsdeskundigen (Cgcodn) en voorzitter van de Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek.
We raden aan
Hoewel het voor de hand liggend lijkt, is het belangrijk om te onthouden dat “de voedingswaarde van het voedsel dat we in dit apparaat bereiden afhangt van de ingrediënten die we in de bereiding opnemen. Veel air fryer-recepten bevatten andere vetbronnen (gesmolten kazen, sauzen, boter, room) waarvan de voedings- en energiewaarde in aanmerking moet worden genomen, vooral als de reden om met dit apparaat te koken verband houdt met het idee van gewichtsbeheersing. Het belangrijkste zijn niet de calorieën maar de voedingsstoffen”, herinnert Palma zich, die benadrukt dat ‘vanwege de gelijkenis met bakken, deze techniek kan leiden tot een zeker verlies van thermolabiele vitaminen of eiwitten als gevolg van de Maillard-reactie’. Daarom benadrukt de woordvoerder van Cgcodn dat “door te stomen de voedingsstoffen en smaken veel beter behouden blijven”.
Tips om in gedachten te houden
Het grootste gezondheidsrisico van deze manier van koken ligt in het overmatig gebruik van sterk geroosterd of geblakerd voedsel. Zoals de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) waarschuwt, “wanneer aardappelen en voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel (zoals granen) worden gebakken bij meer dan 195 ºC, wordt de vorming van acrylamide, een giftige en mogelijk kankerverwekkende stof, aangemoedigd”. Het is daarom raadzaam om ervoor te zorgen dat de temperatuur van het verwarmingselement van de air fryer onder deze grens blijft voor dit soort voedsel”. Echter, “verschillende recente systematische reviews en meta-analyses over dit onderwerp laten resultaten zien die niet helemaal overtuigend zijn en het lijkt erop dat de consumptie van acrylamide niet gerelateerd is aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van de meeste kankers”, zegt de SEEN-woordvoerster.
In die zin, “worden er over het algemeen minder schadelijke stoffen geproduceerd bij een frituurtechniek met lucht dan bij onderdompeling. In het geval van vlees en vis kunnen sommige delen verkoold raken en ontstaan er benzopyrenen, terwijl dat er bij luchtfrituren minder zijn”, voegt Russolillo toe.
Een ander belangrijk punt is het kiezen van de juiste olie. “Olijfolie is beter bestand tegen hogere temperaturen. Het is het beste om kleine hoeveelheden te gebruiken, met een kwast of een fles die de olie op het voedsel kan spuiten en een laagje achterlaat om het gouden uiterlijk te verkrijgen,” raadt de woordvoerder van Cgcodn aan.
Eerder hebben we verschillende interessante onderwerpen besproken met betrekking tot handige apparaat in ons dagelijks leven.
- Zo hebben we koffie branden met de air fryer belicht, wat een unieke manier is om je eigen koffie te creëren.
- Daarnaast hebben we belangrijke informatie gedeeld over geldautomaten om bankrekeningen te plunderen, zodat je veilig kunt omgaan met je financiën.
- Verder hebben we tips gegeven over het gebruik van een airconditioner voor optimale koeling in de zomermaanden.
Tot slot hebben we aandacht besteed aan de opkomende problematiek van spamtelefoontjes en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.